STONEHENGE VISIT

181_1imageimage

Morning Monday! Igår var vi på äventyr. Vet ni vad Stonehenge är? Nja inte många vet faktiskt vad detta historiska underverk är. Det kostar 20 pund att komma in på området och att se på utställningen. Vi käkade mitt nya favorit-bakverk The Rock med choklad, drack massa kaffe och klämde på stenar. Min drömsöndag består ju vanligtvis inte av att klämma på historiska stenar men trevligt med lite ombyte ibland. Här kommer dagens historielektion om en av många mystiska platser på vår fantastiska jord.

  • Stonehenge är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk och ligger beläget i Storbritannien på Salisbury-slätten.
  • Namnet Stonehenge kommer från fornengelskans ord stanhengist som betyder ”de hängande stenarna”.
  • En legend berättar om att stenformationen utgjorde en port till en annan värld. Det sägs vidare att vart 5000:e år ska komma någon som försöker ta sig igenom portarna och att det då ska sättas igång en serie av katastrofala händelser i den här världen.
  • Vad som verkligen är ett mysterium även idag är hur man kunde frakta de tunga stenarna så långt som 40 mil för 5000 år sedan. Det rör sig om 80 stycken stora blåstenar som vardera vägde 4 ton och där närmsta stenbrott låg ca 40 mil bort.

 

xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *